top of page

Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2023

Sinema/dizi sektöründe ses getiren çoğu yapım temelini hep bir kitaptan almıştır. Hemen akla gelen yapımlar arasında; "Açlık Oyunları", "Harry Potter" "Yüzüklerin Efendisi", "Marslı", "Dune" gibileri ön plana çıksa da "bu da mı kitaptan uyarlanmış!" diyebileceğimiz kim bilir ne kadar yapım var. Hepsinden öte süper kahraman filmleri de çizgi romanlardan uyarlanılarak yaratılmış. İşin ironik kısmıysa genelde kitaplar filme uyarlanana kadar beklenildiği kadar ses getirmezler... Belki bu da başka bir yazımızın konusu olur. Orada tartışırız. Hadi az bilinen kitaptan uyarlama film/dizilere bakalım.


1-Günden Kalanlar(IMDb:7.8)(1993)


Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?  Günden Kalanlar kitap film

Günden kalanlar Kazuo Ishiguro tarafından 1989 tarihinde kaleme alınan roman. Kitap eski İngiliz Malikanelerinden birinde uşaklık yapan Stevens'ı ve malikanenin sahibi Amerikalı yeni iş vereni arasında geçiyor. Kitap, Baş uşak Stevens'ın mesleğine olan bağlılığını ve duygu dünyasında yaşadığı çıkmazları çok güzel işliyor. Kitabı ilginç kılansa Kazuo Ishiguro'nun İngiliz kültürü ve tarihine bu denli hakim olması. Üstüne bunu tarihin başka bir devrinde hikayeye dökebilmesidir heralde.



"Günden Kalanlar" aynı isimle 1993 yılında James Ivory yönetmenliğinde ve Anthony Hopkins'in oyunculuğuyla filme uyarlandı. Kitap ve filmde, ana karakter baş uşak Stevens'ın duyguları çok güzel yansıtılıyor. Kitap-Film arasında uçurum bulunmayan nadir yapımlardandır heralde.


2-Veronika Ölmek İstiyor(2009)(IMDb:6.4)


Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?  Veronika Ölmek İstiyor Film kitap Paulo Coelho

Slovenya'nın Ljübliana şehrinde geçen roman, Veronika'nın intihara kalkışmasından sonra rehabilite merkezine yatırılmasını konu alır. Veronika'nın rehabilite merkezinde karşılaştığı insanların hikayeleri de tam hayatı sorgulatacak cinsten. Paulo Coelho'nun hünerli ellerinden çıkan kitabı hiç sıkılmadan bitireceğinize emin olabilirsiniz.

Yalnız aynı şeyi filmi için söyleyemeyiz. 2009 yılında Emily Young'ın yönetmenliğinde beyazperdeye uyarlanan film, mekan algısını yok ederek sizi bol depresif bir hava içerisinde monotonlaşmış bir filme davet ediyor. Ama yine de izleyip izlememek sizin kararınız:)



3-Renklerden Moru(1985)(IMDb:7.8)


Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?  Renklerden Moru Film Kitap Alice Walker

Alice Walker'ın çok satan romanı "Renklerden Moru" ana kahraman Celie'nin Tanrıyla ve kız kardeşiyle olan mektuplaşmalarını içeriyor. Mektuplaşmaların içeriğine baktığınızda sömürgeciliğe, kadına şiddete ve köleliğe rastlıyorsunuz. İnsanın tarihinde yaptığı her türlü kötülüğe değinen "Renklerden Moru" 1985 yılında beyaz perdeye uyarlanıyor. Etkili oyunculukları ve etkili sahneleriyle kendini izlettiren bir film...


4-Koku-Bir Katilin Hikayesi(7.5) (2007)


Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?  Koku Bir Katilin Hikayesi Film Kitap Konusu

Patrick Süskind'in kaleme aldığı romanda, koku alma duyusu fazla gelişmiş olan bir çocuğun nasıl katile dönüştüğü anlatılıyor. Alman bir yazar olan Patrick Süskind romanında mekanı Fransa olarak seçiyor. Tom Tykwer tarafında yönetmenliği yapılan filmse izlenmeye değer nitelikte.


5-Drive My Car(2021)(IMDb:7.9)


Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?  Haruki Murakami Kadınsız Erkekler Drive My Car film kitap

Haruki Murakami'nin 2014 yılında yazdığı kitabı Kadınsız Erkekler'de bulunan bir öyküden uyarlanmıştır. Cannes Film Festival'inde prömiyerini yapan film, "En İyi Senaryo" ödülüne de layık görüldü.

Benim izlemeye daha fırsatım olmadı. İlk fırsatta izlemeyi düşünüyorum.


6-Bülbülü Öldürmek(1962)(IMDb:8.2)


Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?  Bülbülü Öldürmek Fim Kitap

Harper Lee'nin otobiyografik yansımalarını taşıyan romanından uyarlanmış bir film. Bir çocuğun perspektifinden yazılmış olan romanda ırkçılığa ve insanlar tarafından kurulan çarpık sistemin adaletsizliğine şahit oluyoruz. Film ise Robert Mulligan yönetmenliğinde, 1962 yılında beyaz perdeye uyarlanıyor. Aynı Yıl En İyi Senaryo Oscarı'nı kazanıyor.


85 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page