Alp Ercan Türkmen

28 Oca 20222 dk.

Bu Kitapların Filme Uyarlandığını Biliyor muydunuz?

En son güncellendiği tarih: 10 Oca 2023

Sinema/dizi sektöründe ses getiren çoğu yapım temelini hep bir kitaptan almıştır. Hemen akla gelen yapımlar arasında; "Açlık Oyunları", "Harry Potter" "Yüzüklerin Efendisi", "Marslı", "Dune" gibileri ön plana çıksa da "bu da mı kitaptan uyarlanmış!" diyebileceğimiz kim bilir ne kadar yapım var. Hepsinden öte süper kahraman filmleri de çizgi romanlardan uyarlanılarak yaratılmış. İşin ironik kısmıysa genelde kitaplar filme uyarlanana kadar beklenildiği kadar ses getirmezler... Belki bu da başka bir yazımızın konusu olur. Orada tartışırız. Hadi az bilinen kitaptan uyarlama film/dizilere bakalım.

1-Günden Kalanlar(IMDb:7.8)(1993)

Günden kalanlar Kazuo Ishiguro tarafından 1989 tarihinde kaleme alınan roman. Kitap eski İngiliz Malikanelerinden birinde uşaklık yapan Stevens'ı ve malikanenin sahibi Amerikalı yeni iş vereni arasında geçiyor. Kitap, Baş uşak Stevens'ın mesleğine olan bağlılığını ve duygu dünyasında yaşadığı çıkmazları çok güzel işliyor. Kitabı ilginç kılansa Kazuo Ishiguro'nun İngiliz kültürü ve tarihine bu denli hakim olması. Üstüne bunu tarihin başka bir devrinde hikayeye dökebilmesidir heralde.

"Günden Kalanlar" aynı isimle 1993 yılında James Ivory yönetmenliğinde ve Anthony Hopkins'in oyunculuğuyla filme uyarlandı. Kitap ve filmde, ana karakter baş uşak Stevens'ın duyguları çok güzel yansıtılıyor. Kitap-Film arasında uçurum bulunmayan nadir yapımlardandır heralde.

Fragman:

İnceleme Yazımız

2-Veronika Ölmek İstiyor(2009)(IMDb:6.4)

Slovenya'nın Ljübliana şehrinde geçen roman, Veronika'nın intihara kalkışmasından sonra rehabilite merkezine yatırılmasını konu alır. Veronika'nın rehabilite merkezinde karşılaştığı insanların hikayeleri de tam hayatı sorgulatacak cinsten. Paulo Coelho'nun hünerli ellerinden çıkan kitabı hiç sıkılmadan bitireceğinize emin olabilirsiniz.

Yalnız aynı şeyi filmi için söyleyemeyiz. 2009 yılında Emily Young'ın yönetmenliğinde beyazperdeye uyarlanan film, mekan algısını yok ederek sizi bol depresif bir hava içerisinde monotonlaşmış bir filme davet ediyor. Ama yine de izleyip izlememek sizin kararınız:)

Fragman için

İnceleme Yazımız

3-Renklerden Moru(1985)(IMDb:7.8)

Alice Walker'ın çok satan romanı "Renklerden Moru" ana kahraman Celie'nin Tanrıyla ve kız kardeşiyle olan mektuplaşmalarını içeriyor. Mektuplaşmaların içeriğine baktığınızda sömürgeciliğe, kadına şiddete ve köleliğe rastlıyorsunuz. İnsanın tarihinde yaptığı her türlü kötülüğe değinen "Renklerden Moru" 1985 yılında beyaz perdeye uyarlanıyor. Etkili oyunculukları ve etkili sahneleriyle kendini izlettiren bir film...

Fragman için

4-Koku-Bir Katilin Hikayesi(7.5) (2007)

Patrick Süskind'in kaleme aldığı romanda, koku alma duyusu fazla gelişmiş olan bir çocuğun nasıl katile dönüştüğü anlatılıyor. Alman bir yazar olan Patrick Süskind romanında mekanı Fransa olarak seçiyor. Tom Tykwer tarafında yönetmenliği yapılan filmse izlenmeye değer nitelikte.

İnceleme Yazımız

Fragman için

5-Drive My Car(2021)(IMDb:7.9)

Haruki Murakami'nin 2014 yılında yazdığı kitabı Kadınsız Erkekler'de bulunan bir öyküden uyarlanmıştır. Cannes Film Festival'inde prömiyerini yapan film, "En İyi Senaryo" ödülüne de layık görüldü.

Benim izlemeye daha fırsatım olmadı. İlk fırsatta izlemeyi düşünüyorum.

Fragman için

6-Bülbülü Öldürmek(1962)(IMDb:8.2)

Harper Lee'nin otobiyografik yansımalarını taşıyan romanından uyarlanmış bir film. Bir çocuğun perspektifinden yazılmış olan romanda ırkçılığa ve insanlar tarafından kurulan çarpık sistemin adaletsizliğine şahit oluyoruz. Film ise Robert Mulligan yönetmenliğinde, 1962 yılında beyaz perdeye uyarlanıyor. Aynı Yıl En İyi Senaryo Oscarı'nı kazanıyor.

İnceleme Yazımız

Fragman için

    870
    0