Kitap Okumanın Faydaları
Çocukluğun ilk yıllarında çocuğa okuma alışkanlığının kazandırılması, çocuğun gelecek yıllarını etkileyebilecek en büyük olaylardan biri diyebiliriz. Çocuğun o yaşlarda kitaplarla olan bağının kuvvetlenmesi ve okuma alışkanlığı kazanıp bu alışkanlığın köklendirilmesi, miniklerimize birçok katkıda bulunur:
Çocukların bilişsel duygusal ve psikomotor gelişimlerini destekler. Yani zihinsel gelişimine doğrudan katkıda bulunur .
Anadilini doğru ve yeterli bir biçimde kullanmasını sağlar.
Kelime dağarcığının zenginleşmesine doğrudan yardım eder.
Sağlıklı bir kişilik gelişimini destekler.
Kendini toplum içinde ifade edebilmesine yardımcı olur.
Eğitim-öğretim başarısında önemli bir yapı taşıdır.
Düşünme, problem çözme, yaratıcılık ve sahip oldukları yeteneklerini geliştirme fırsatlarına sahip olurlar.
Doğaya ve çevresinde gördüğü her türlü canlıya karşı empati geliştirmesini sağlar.
Evrensel olarak herkesin geleceğini emanet edeceği çocuklarımızın kitaplardan uzak bir şekilde yetişmesi, onların düşünme ve fikir üretme fonksiyonlarını kaybetmelerine, yetersiz iletişim yetenekleriyle kayıp bir nesil ve sonucunda karanlık bir gelecek inşa etmelerine sebep olur.

Okumayı, eleştirel düşünmeyi, sorgulamayı ve bilgiyi seven nesiller yetiştirmekte en büyük rol ise ebeveynlere düşüyor. Ebeveynler ne kadar erken böyle bir yola girerse çocuğun gelişiminde bir o kadar etkili olur. Ama yine de hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmakta etkili olan yöntemler içinden başlangıçta tüm çocuklar için yapılabilecek uygulamalardan bahsedeceğiz. Sonrasındaysa çocukların büyüme ve karakter gelişimleri çok hızlı olduğu için belirli yaş gruplarına yönelik davranış ve uygulama önerilerinde bulunacağız.
İşte çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen ebeveynlere bu yolda yardımcı olacak öneriler:
Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Öneriler
1-Çocuğunuza rol model olmak.

Her şeyden önce çocuğun ev içerisinde aile bireylerini kitap okurken görmesi çok önemlidir. Böylelikle çocuğun okumaya dair merakı artacaktır.
Gün içerisinde belirli saatleri okuma ve sohbet saatleri olarak belirleyebilirsiniz. Ve bu saatler içerisinde kitap okumak, okunan kitaplarla ilgili sorular sorup tartışmak çok önemlidir. Bu süreçte siz okumaya dair bir şeyler yapmıyorsanız çocuğunuzun da okuma alışkanlığı kazanmasını beklemeyin.
Eğer daha öncesinde böyle şeyler denemediyseniz, ne kendinizi ne de çocuğunuzu hemen her gün okumaya zorlayarak işleri daha da zora sokup sıkıcı hale getirmeyin. Öncelikle kendiniz okuma alışkanlığı geliştirebilirsiniz. Zamanla sizi gören çocuğunuz da meraklanarak sizinle bu saatlerde beraber olmak ister. İlgi ve dikkatleri kolay dağıldığı için her gün okuma saatleri yaparak başlamak yerine; haftada bir, haftada iki ya da haftada üç gün böyle saatleri paylaşarak devam edebilirsiniz. Çocuğunuza ya da kendi durumunuza göre arttırabilir ya da bu süreci sabit tutarak devam edebilirsiniz. Unutmayın, hem kendinize hem de çocuğunuza karşı hoşgörülü olun!
2-Soru Sorun, Değer Verin, Ödüllendirin
Çocuklarınıza okudukları kitaplar hakkında soru sorabilirsiniz. Okudukları kitapları onlarla birlikte tartışabilirsiniz. Ama bu süreçte çocuğunuzu dinlemeye ve kitap hakkındaki görüşlerine gerçekten önem vermeye dikkat edin. Aynı zamanda okuduğu kitaplara edindiği alışkanlıklara göre çocuğunuzu ödüllendirebilirsiniz. Çocuklar her akşam işten eve gelen ebeveynlerinin elleri boş bir şekilde gelmelerini istemezler. Haftalık, aylık olarak eve gelirken hediye kitaplar getirebilirsiniz.
3-Çocuğa Ait Bir Kütüphane

İlerleyen süreçlerde alışkanlığı iyice köklendirmek için çocuğun kitapları için ve kendisini özgür hissedebileceği bir kütüphane ortamı yaratılabilir. Bu kütüphanenin tasarımı dizaynının tamamı kendisine ait olabilir. Çok hoşuna gidecektir eminim😊