top of page

DEPRESYON BATAĞINA DÜŞENLER İÇİN MİNİK ÖNERİLER

Güncelleme tarihi: 20 Ağu 2021

İnsanın dönem dönem hayatına giren, her girdiğinde de sizi bir parça eksilten ve belki aptalca şeyler yapmanıza sebep olan durum . Altı yıllık bir depresyon hastası olarak (Kesin bir şekilde altı yıl öncesini bilemiyorum ) neler yaşadığınızı az çok hissediyorum .Ve bu kötü hisler bir yerden sonra sizi öyle bir ele geçiriyorlar ki adeta kendi benliğinizi unutup bundan ibaret olduğunuzu düşünüyorsunuz. Evet kendinizi koyuverirseniz yavaş yavaş kötümser duygularınız , düşüncelerinizden karakterinize hatta kaderinize kadar sizi ele geçirir . Sonra da bunu kabullenirsiniz . Evet hayatta sahip olduğumuz bazı şeyler kaderimizin bir parçası değiştirilemeyeceği bariz ortada lakin emin olun depresyon bunlardan biri değil .Peki ne yapmanız gerekiyor ?Belki akışına bırakmak ? Bir yere kadar faydalı lakin melankoliye yatkın biriyseniz bir yerden sonra hayatınızın ana kahramanlığından izleyici moda geçtiğinizi ve hayatınızın bir film gibi aktığını görebilirsiniz .


Belki doğuştan melankoliye yatkınsınız , belki de yaşadığınız olaylar sizi bu batağın içine yavaş yavaş çekti .Belki de sadece yaşamak için hüzne ihtiyacınız vardır ! Ya da en basitinden her insanın başına gelebileceği gibi zor bir dönemdesinizdir . Nedenin ne olduğunun hiçbir önemi yok ! Önemli olan kendinize güvenmeniz ve durumun farkında olmanız .

Vereceğim tavsiyelerin hepsini kendim denediğimden dolayı sizlere öneriyorum . Ama tabi ki her birimiz benzersiz varlıklarız .Birimizin üzerinde işe yarayan diğerine zararı dokunabilir . O yüzden her şeyden önce durumunuzun ciddi olduğunu düşünüyorsanız destek almaktan çekinmeyin .


1-DÜRÜST OLUN!

Bazen depresyonun üstesinden gelmek için duygularımıza ket vurup kendimize yalanlar söyleyebiliyoruz . Ama bu durumu daha da karmaşıklaştırmaktan başka bir işe yaramıyor .

Her şeyden önce kendimize dürüst olmalıyız . Ve bazen en çok cesaret isteyen şey de budur . Bir şeyden korkuyorsak bile "Korkuyorum!" diyebilmeliyiz . Depresyondaysa duygularınızı bastırmak yerine bunların farkına varın . Ve bunları yazıya dökün bilgisayarınıza not defterinize duvara...Hiç fark etmez ! Sonra duygularınızın sonucunda neler hissettiğinizi ve bu konuda neler yapabileceğinizi yazın .


2-RUTİNLER...

Biliyorum yataktan kalkmaya , işe ya da okula gitmeye gram haliniz yok . Ama rutininizden şaştığınız her an kendinize saygınızı da kaybedip daha da dibe çökeceksiniz . Rutinlerinize sıkı sıkı sarılın .


3- KİTAPLAR-OYUNLAR !!!

Şahsen ben kitapları tercih ediyorum .Kitap okurken adeta farklı bir evrene dalıyorum . Bir an bile olsa o depresyon döngüsünü kırabiliyorum . Ama kitap okumak ya da oyunlar size göre değilse yaparken kendinizi unuttuğunuz bir şey düşünün . Yoksa bile kendinizi üzmeyin ! Belki de tutkunuzla tanışmak için doğru zamanda değilsiniz . Sadece sabırlı olun .


4- İNANÇLAR

İnancınızın ne olduğunun hiç önemi yok . Sizden daha büyük bir varlığa inanmak ve O'na güvenmek tam anlamıyla teslim olmak . Bir şekilde sizi Kötü duygularınızdan alıkoyacaktır .


5-MEDİTASYON

Belki de inançlı biri değilsiniz. Sorun değil ben de değilim ! Ama nefesimin değiştirebileceklerine inanıyorum . Her gün 10 dakikanızı ayırıp meditasyon yaparak çok kısa bir sürede kendi değişiminizi izleyebilirsiniz . Ama unutmayın işin sırrı devamlılıkta . Belki 10 dakika dayanamıyorsunuz, çok sıkılıyorsunuz . 1 dakika bile olsa yapın ama her gün yapın ve devamlılığın gücünü küçümsemeyin .


6-ÇABALAYIN!

İçinde bulunduğumuz durumda bahane üretmeye, şikayet etmeye ,kıskanmaya çok yatkınız biliyorum.

Bu tip duygular sigara içmek gibi bir nevi bağımlılık yaparlar . Çünkü farkında olmadan "zor"dan kaçmanın bir yolunu bulmuşuzdur . Dediğim gibi farkındalık devreye giriyor burada . Böyle bir durumda olduğunuzu fark ettiğinizde tekrar gün ışığını görmek için tırmanmanız lazım . Tırmanmak düşmekten her zaman daha zordur . Ama unutmayın güzel şeyler zaman alır :) .


7-EGZERSİZ ve ŞÜKRETMEK

Ne yaptığınızın çok bir önemi yok yeter ki hareket halinde olun bedeninizi dinleyin. İçinde bulunduğunuz durumun zorluğunun farkındayım . Dışardan bunları söylemek kolay . Ama belki sizin de kendinize dışardan bir pencereden bakmaya ihtiyacınız vardır .


En önemlisi kendinize iyi davranın çünkü ölene kadar sadece tek bir bedene ve dosta sahipsiniz. O da aynada gördüğünüz eşsiz varlık...

32 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page