top of page

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

Orman yangınları ve küresel ısınmayla birlikte iklim kriziyle uğraştığımız bugünlerde adeta 50 yıl öncesinde yaşıyormuşuz ve kömür başlıca enerji kaynağımızmış gibi büyük bir açlıkla Limak, Çalık ve Cengiz Holding'in maden ocakları açmak için orman kesimine devam etmesi, ruh sağlığımıza çok da iyi gelmiyor. Ormanların kıymetinden topluluk olarak faydalansak da ağaçların kesimiyle elde edilen kârdan sadece bir kesim faydalanıyor. Devletin iradesiyse, her zaman olduğu gibi miras bırakılacak olan değerlerdense sermayenin, paranın yanında yer alıyor.



Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri



Her gün basında iklim krizinin derinleştiğine dair haber bombardımanlarına maruz kalıyoruz. Her geçen günün bir öncekinden daha sıcak olduğunu öğreniyoruz. Ancak gün sonunda, iklim krizi tersine çevirmek için ne yapmamız gerektiğine dair pek de bir fikrimiz olmayabiliyor. Biz de sizin için bireysel olarak karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik uygulanması çok da zahmetli olmayan, hatta karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik uygulayamayacak durumda bile olsak sizde bir farkındalık yaratmaya yönelik karbon ayak izimizi azaltmak için 6 öneriyle geldik.


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

1-Et Tüketimi ve Karbon Ayak İzi


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

Hayvan yetiştirmek, insan popülasyonunu doyurduğumuz kadar da hayvan bakımına kaynak ve enerji harcamak demek.

Ayrıca hayvanlar, sindirim sistemleri aracılığıyla havaya metan gazı salınımı gerçekleştirirler. Fabrika bacalarından salınıp atmosferde kalan karbondioksit kadar tehlike arz etmese de yine de metanın doğaya zararlı etkileri vardır. Havada yaklaşık 12 yıl boyunca asılı kalan metan 12 yılın sonunda karbondioksit ve suya dönüşüyor. Karbondioksitin atmosferdeki varlığıysa iklim krizini derinleştiren faktörlerden birisi. Bu yüzden karbon ayak izimizi azaltmanın yollarından biri de et tüketimini tamamen kesmek veya azaltmaktan geçiyor.


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri
Besinlerin Karbon Emisyonları. İlk üçte dana eti, kuzu eti ve peynir yer alıyor.

Bu durumda et tüketimini tamamen kesmek herkesin yapabileceği bir iş gibi görünmüyor. Et tüketimini tamamen kesmek yerine azaltmak, ya da işlenmiş olarak satılan sucuk, salam, sosis gibi ürünlerin tüketimini sınırlandırabiliriz. Kırmızı et yerine beyaz et tüketimi de aynı şekilde karbon salınımı azaltmada yardımcı olur.


2-Plastik Yerine Cam Kullan


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

Tek kullanımlık ürünler yerine tekrar tekrar kullanabileceğimiz ürünlere yönelmek çıkan atık miktarını da azaltır Dışarı çıktığımızda bu sıcaklarda doğal olarak susayıp marketlerden plastik şişede su alıyoruz. Plastik şişelerinde kullanım ömrü çok da uzun değil. Aynı zamanda geri dönüşümünün yapılması karlı olmadığı için plastikler geri dönüştürülmek yerine fakir ülkelere yollanıyorlar. Türkiye’de Avrupa’dan çöp ithal eden ülkelerden birisi ne yazıkki... Bu konuda daha bilinçli olup dışarı çıkarken yanımıza cam şişede su almak daha sağlıklı olabilir.


3-Hızlı Tüketim Kıyafetlerine Dikkat Et


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

Kıyafet alışverişlerinde doğal olarak elimiz ucuz ve güzel olan ürünleri arayabiliyor. Ya da modaya çok düşkünseniz son trendleri takip edip ona uygun giyinmeye çalışıyoruz. Perakende giyim mağazaları da bu gibi zaafları uygun zamanlamayla kullanıp trende uygun ucuz fiyatlı kıyafet satımı yapabiliyorlar. Tüketimi ve israfı özendiren bu ürünler her daim fiyat performans açısından çok da verimli olmayabiliyor. Özellikle polyester içeriği yüksek kıyafetlerin ömürleri daha kısa olabiliyor. Ucuz ve daha çok almak yerine az ama kaliteli ürünler alıp daha uzun ömürlü bir kullanım tercih edilebilir.


4-Market Alışverişlerinde Bez Çanta Kullan


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

Market alışverişlerinde her seferinde kasadan plastik poşet almak yerine alışveriş fileleri, bez çantaları tercih edebilirsiniz. Fiyatları da gayet uygun. Trendyol'da gördüğüm şu ürüne bakabilirsiniz. Linkini bırakıyorum


5-Ev Yalıtımı


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri

Kışın evdeki sıcak havayı içerde tutmak hem çevre için hem de bizim için çok kritik önem taşıyor. İçerdeki sıcaklığı belirli bir derecede tutup kışın evde tişörtle gezmek yerine daha kalın kıyafetler giymek tercih edilebilir.



6-Evde Yenilenebilir Enerji Kullanımı


Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 6 Öneri


Böyle bir şey şu anlık çoğumuz için çok bir seçenek dahilinde olmasa da sadece bir farkındalık yaratmak adına, yeni yeni şirketlerin, güneş enerjisi panelleriyle birlikte gün içerisinde elde edilen yenilenebilir enerjinin depolanıp sonradan kullanılmasına yönelik ev tipi batarya üretimine başladılar. İleride belki de evlerde sadece batarya kullanımı başlayabileceğini söyleyebilirim.

19 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page